υποδοχή

 

Τα κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για το Ναυτικό Αγώνα του '21 ταξιδεύουν από το Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, την  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και την Τράπεζα Πειραιώς σε 16 Λιμάνια σταθμούς της Ελληνικής Επανάστασης ( Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Λέσβο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Άγιο Ευστράτιο, Σκύρο, Άνδρο, Σύρο, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρος, Αίγινα ενώ η έκθεση θα καταλήξει στον Πειραιά).

Η αρχή έγινε από τη Χίο και την Πέμπτη 30 Ιουνίου η πλωτή έκθεση - που περιαγάγει το ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», ευγενώς διατεθέν για τον σκοπό αυτό - έδεσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου η αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής. Στην εκδήλωση υποδοχής συμμετείχαν μέλη του Χορευτικού Τμήματος του "Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας"  και του Μουσικοχορευτικού  Συλλόγου " Ο Μπάλος".

 

υποδοχή

 

Το κοινό της Λέσβου είχε την τύχη να επισκεφθεί την έκθεση την  Παρασκευή 1 Ιουλίου, αλλά και να  παρευρεθεί στην  ομιλία της καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του ΕΚΠΑ κας Μαρίας Ευθυμίου το ίδιο βράδυ στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης.  Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Τσάκος γι' αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Συγχαρητήρια και στα μέλη των Συλλόγων μας, που πάντα μας εκπροσωπούν επάξια σε κάθε τους συμμετοχή!

 

υποδοχή

 

Η έκθεση αποσκοπεί να αναδείξει τον ναυτικό Αγώνα του ’21, τόσο με αυθεντικά κειμήλια από τις Συλλογές του Μουσείου (π.χ. ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη) όσο και με ψηφιακές εφαρμογές. Το αφήγημα της Έκθεσης θα ξεκινήσει από το Αιγαίο των προεπαναστατικών χρόνων και τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία αξιόμαχων ελληνικών μονάδων απέναντι στον κυρίαρχο οθωμανικό στόλο. Θα αναδείξει  ναυτοτόπους , ιστορικά νησιά, κρίσιμα γεγονότα και πρόσωπα του ναυτικού Αγώνα και θα κλείσει με ιστορικά τεκμήρια που θα ενθαρρύνουν και θα παροτρύνουν τον επισκέπτη να στοχαστεί για τον αντίκτυπο που είχε ο ναυτικός Αγώνας στο εσωτερικό του μαχόμενου Έθνους και στην Ευρώπη γενικότερα και την τύχη των πρωταγωνιστών του μετά την απελευθέρωση.

 

φωτό: emprosnet - aeolostv