Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όλα ευωδιάζουν από το δικό του άρωμα.  Οι μπαχτσιέδες φορτωμένοι με λουλούδια και εκλεκτούς καρπούς, τι θες και δεν έχουν μέσα. Κολοκυθολούλουδα, μπάμιες με τα όμορφά τους λουλούδια και τις τρυφερές μπάμιες, ολοκόκκινες τομάτες και μαύρες γυαλιστερές μελιτζάνες, που μέρες τώρα τις περιμένει η θειά Μαριγώ για να τις κάνει σκαφούδες, όπως τις έλεγαν τότε.


 

Σήμερα εκπολιτίστηκαν και αυτές και λέγονται μελιτζάνες παπουτσάκια. Ας την ακολουθήσουμε λοιπόν στο μαγείρεμα τους, γιατί έχουμε μάθει ότι τις κάνει πολύ νόστιμες, χωρίς να μας ξεφύγει η παραμικρή λεπτομέρεια.

 

Εκτέλεση:

 

Βάζει μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά με νερό και μόλις πάρει βράση τις ρίχνει μέσα κομμένες στη μέση. Τις βγάζει μόλις δει ότι τσιμπιούνται με το πιρούνι. Τις αφήνει σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν.

 

Σε βαθύ τηγάνι βάζει δύο μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη και λίγο νερό για να μαραθούν.

 

Στη συνέχεια, προσθέτει ένα κιλό τομάτες ώριμες, τριμμένες και αυτές. Μόλις απορροφήσουν τα υγρά τους, ρίχνει το ανάλογο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το εσωτερικό της μελιτζάνας (που τις έχει ξεκουφάνει).

 

Το μυστικό για να μην περισσέψει γέμιση είναι, όταν ξεκουφάνουμε τις μελιτζάνες, να κρατήσουμε στην άκρη τη ψίχα από τρεις μελιτζάνες.

 

Τα ανακατεύει όλα τα υλικά καλά με τη ξύλινη κουτάλα και μόλις ψηθούν τα αποσύρει από τη φωτιά. Βάζει τώρα και το μαιδανό ψιλοκομμένο.

 

Μόλις το μίγμα κρυώσει χτυπά τρία αυγά και μία κούπα σπιτική τριμμένη μυζήθρα και τα ρίχνει μέσα ανακατεύοντας πολύ καλά για να μην πήξουν τα αυγά.

 

Η γέμιση τώρα είναι έτοιμη και λαχταριστή. Η θειά Μαριγώ τις γεμίζει τώρα προσεκτικά για να μην μείνει καμία αδικημένη.

 

Από πάνω θα βάλει μυζήθρα τριμμένη, ανακατεμένη με τρία αυγά καλά χτυπημένα, μία κούπα γάλα ή νερό και τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι. (Η κρέμα αυτή πρέπει να γίνει μέτρια όχι πολύ σφιχτή αλλά ούτε αραιά για να μπορεί να απλώνεται ).

 

Σήμερα οι γυναίκες στον Πολιχνίτο έχουν αντικαταστήσει αυτή τη κρέμα με μπεσαμέλ, δηλαδή:

• 3 κούπες γάλα

• 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι και 2 άμυλο αραβοσίτου

• 2 αυγά

• 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

 

Τα υλικά που αναφέραμε παραπάνω, είναι για ένα μεγάλο ταψί της κουζίνας.

 

Η θεία Μαριγώ θα τις ψήσει στο φούρνο στην αυλή με τα ξύλα και μόλις βγούν θα μοσχομυρίσει όλος ο τόπος. Εμείς θα αρκεστούμε στη κουζίνα μας: στους 180 βαθμούς κελσίου αν έχουμε αντιστάσεις και στους 160 αν έχουμε αέρα. Καλό ψήσιμο και στις δύο περιπτώσεις. (Το φαγητό αυτό το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας την ημέρα που φούρνιζαν ψωμιά για να είναι απόπειρος ο φούρνος και να είναι πιο εύκολο το ψήσιμο με λίγα κλαδιά που θα έριχναν). Επίσης, αν δεν έχουμε μυζήθρα, μπορούμε να βάλουμε κάποιο άλλο τυρί.

 

Η παραπάνω  συνταγή  υπόκειται σε πνευματικά  δικαιώματα