Ο Σύλλογος Αθήνας «Ο Πολιχνίτος Λέσβου» πραγματοποιεί επίσκεψη στην έκθεση «ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ. Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο. 2,5 εκ. έως 50.000 χρόνια πριν», την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, στις 12:30 στο Μουσείο Μπενάκη. (Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας, Αθήνα). Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας  του Πανεπιστημίου της Κρήτης, επικεφαλής των ανασκαφών στα Ροδαφνίδια Λισβορίου και εκ των επιμελητών της έκθεσης κα Νένα Γαλανίδου.

Τηλ. Κρατήσεων: 6906623356

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Βασισμένη στην έκθεση «Οι απαρχές της γλυπτικής: Από τον χειροπέλεκυ στις μορφές σε λίθο» (Κέντρο Γλυπτικής Νάσερ, Ντάλας 2018), η αθηναϊκή εκδοχή διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και την Περιφέρεια Κρήτης και παρουσιάζει για πρώτη φορά εργαλεία από τη σημαντική παλαιολιθική θέση στα Ροδαφνίδια της Λέσβου, τα οποία φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας παλαιολιθική έκθεση στην Ελλάδα και βασίζεται στην αντίστοιχη με τίτλο "First Sculpture: From Handaxe to Figure Stone" που διοργανώθηκε από το Nasher Sculpture Center στο Ντάλας το 2018 και στην αθηναϊκή εκδοχή της έχει εμπλουτιστεί με παλαιολιθικά ευρήματα από τη Λέσβο, την Αφρική και την Ευρασία. Η έκθεση περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία αλλά και «μορφές σε λίθο» που εικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα και προέρχονται από διάφορες θέσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το αρχαιότερο έχει ηλικία γύρω στα 2,5 εκατ. χρόνια και το πιο πρόσφατο είναι μόλις 50.000 ετών καθώς και εκμαγεία που έχουν δημιουργηθεί με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν.