Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)


Για όσους δεν γνωρίζουν, το μπουρανί αποτελείται από πολλά και διαφορετικά αρωματικά χόρτα που τα χρησιμοποιούμε για να φτιάχνουμε και χορτόπιτες.

 

Τα χόρτα αυτά, που βρίσκονται στις εξοχές γύρω από το Πολιχνίτο μας, είναι οι παπαρούνες (κουτσνάδες, όπως τις λέμε εμείς στη ντοπιολαλιά), οι αγριομολόχες, τα λάπατα, οι καυκαλίθρες, οι καψιούθροι, της πέρκας τα ποδήματα και οι μεριλήθρες.

 

 

Υλικά:

1 κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια

1 ½ - 2 κιλά μπουρανί πλυμένο & κομμένο

1- 2 κούπες του τσαγιού ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε κύβους

1 ½ κούπα του τσαγιού σπιτική τομάτα σάλτσα ή τυποποιημένη

Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση:

 

Τοποθετούμε τις σουπιές σε ανοιχτή κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια να αχνιστούν και να απορροφήσουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια τις σβήνουμε με ξύδι και προσθέτουμε νερό μέχρι να τις σκεπάσουμε. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου μαλακώσουν και να μπορούν να τρώγονται (αν χρειαστεί άλλο νερό προσθέτουμε).

 

Μετά βάζουμε τα χόρτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα (εάν τα χόρτα μας δεν είναι πολύ τρυφερά τα βάζουμε πιο νωρίς). Κατόπιν ρίχνουμε τη τομάτα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Επιμένουμε λίγο παραπάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά γιατί αυτά τα χόρτα βγάζουν αρκετό νερό και πρέπει να απορροφηθούν.

 

Η παραπάνω  συνταγή  υπόκειται σε πνευματικά  δικαιώματα