Με εξαιρετική λαμπρότητα διεξήχθησαν, χθες, στο Μουσείο Μπενάκη τα εγκαίνια της έκθεσης «ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ. Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο 2,5 εκατομμύρια έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα», που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και εγκαινίασε την έκθεση. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη, την Περιφέρεια Κρήτης με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας παλαιολιθική έκθεση στην Ελλάδα και βασίζεται στην αντίστοιχη με τίτλο "First Sculpture: From Handaxe to Figure Stone" που διοργανώθηκε από το Nasher Sculpture Center στο Ντάλας το 2018 και στην αθηναϊκή εκδοχή της έχει εμπλουτιστεί με παλαιολιθικά ευρήματα από τη Λέσβο, την Αφρική και την Ευρασία. Η έκθεση περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία αλλά και «μορφές σε λίθο» που εικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα και προέρχονται από διάφορες θέσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το αρχαιότερο έχει ηλικία γύρω στα 2,5 εκατ. χρόνια και το πιο πρόσφατο είναι μόλις 50.000 ετών καθώς και εκμαγεία που έχουν δημιουργηθεί με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν.

Μια ιδιαίτερα συγκινητική και σημαντική μέρα για τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας που είχαμε την τιμή και τη χαρά να παρευρεθούμε σε μια Διεθνής Έκθεση με πρωταγωνιστή στον παγκόσμιο χάρτη των παλαιολιθικών ευρημάτων τα Ροδαφνίδια Λισβορίου και τη Λέσβο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού Β. Αιγαίου κα Αναστασία Αντωνέλλη, ο συγχωριανός μας κος Στρατής Παττακός μαζί με τη σύζυγό του κα Βιβή Παττακού, ο κος Παττακός είναι μεταξύ άλλων Υποστηρικτής της Έκθεσης, η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Τμημάτων του Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας κα Κατερίνα Πολυχρονοπούλου και ο Πρόεδρος της ΟΛΣΑ κος Βακάλης.

Επίσης, ο Σύλλογος Πολιχνιατών Αθήνας, το Ζαχαροπλαστείο Βουνάτσος στον Πολιχνίτο και ο Συνεταιρισμός Γυναικών Πολιχνίτου ήταν μεταξύ των χορηγών των εγκαινίων της έκθεσης.

Θέλουμε να εκφράσουμε τα Θερμά μας Συγχαρητήρια στην Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης κα Νένα Γαλανίδου για την οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης, όπως επίσης και στους αξιόλογους συνεργάτες της. Το αποτέλεσμα τη δικαίωσε. Είναι εξαιρετικό! Καθώς και στο Μουσείο Μπενάκη για τη φιλοξενία, αλλά και σε όλους όσους συνέβαλλαν για να πραγματοποιηθεί η έκθεση.

Ευχαριστούμε την κα Γαλανίδου από καρδιάς για όλα όσα έχει προσφέρει στον τόπο μας κι ευχόμαστε τα επόμενα εγκαίνια να μας βρουν στο νησί μας, σ΄ένα μουσειακό χώρο που θα φιλοξενεί όλον αυτό τον αρχαιολογικό πλούτο.

 

* Διάρκεια  έκθεσης 27/09/2023 – 07/01/2024

Κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου.

https://www.benaki.org/index.php?option=com_events&view=event&id=116293&Itemid=163&lang=el

 

pp

 

pp

 

pp

 

pp

 

pp

 

pp

 

pp

 

pp

 

pp

 

pp

 

pp

 

pp

                                                         Συνέντευξη τύπου με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης