Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το κοινό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  Ημερίδα με θέμα, "Αλυκές και Πολιτιστικός Τουρισμός: Μεσολόγγι και Δ. Λέσβος", με επιστημονική υπεύθυνη τη συντοπίτισσά μας,  Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πα.Δ.Α., κα Μαρία Μανώλα.

Ο Σύλλογός μας αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση της κας Μανώλα να συμμετέχουμε στους εισηγητές και χορηγούς της αξιόλογης αυτής Ημερίδας, παρουσιάζοντας το θέμα «Ιστορικές και λογοτεχνικές διαδρομές στις αλυκές Δ. Λέσβου», έχοντας έτσι την ευκαιρία να προβάλλουμε τις αλυκές του τόπου μας, στοχεύοντας φυσικά στην περαιτέρω αξιοποίησή τους με ταυτόχρονη αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην εισήγησή της η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας κα Ζάχου,…….«για τη δημοτική ενότητα Πολιχνίτου που είναι μια ευλογημένη περιοχή, αν αξιοποιηθεί ουσιαστικά θα μπορέσει να γίνει  πόλος έλξης για τους τουρίστες με έναν συνδυασμό εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μια που σε κοντινές σχετικά αποστάσεις έχουμε πέρα από την Αλυκή Πολιχνίτου και το σημαντικό υγροβιότοπό της, στα βόρεια της αλυκής, τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στα Ροδαφνίδια Λισβορίου καθώς επίσης και τις Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου, οι οποίες έχουν τα θερμότερα νερά στην Ευρώπη. Πρότασή μου λοιπόν είναι να βάλουμε το πρώτο λιθαράκι προς την κατεύθυνση αυτή, όσον αφορά τις αλυκές, με τη δημιουργία του δεύτερου Μουσείου Άλατος( το πρώτο βρίσκεται στο Μεσολόγγι)στη Σκάλα Πολιχνίτου»…  Ο Σύλλογός μας μάλιστα θα ενημερώσει για την Ημερίδα και την πρόταση αξιοποίησης της αλυκής Πολιχνίτου τους αρμόδιους προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίησή της.

 

δσ

                                                                        Η Πρόεδρος κα Ταξούλα Ζάχου

 

Την Ημερίδα χαιρέτησε και η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού Β. Αιγαίου κα Αναστασία Αντωνέλλη, συγχαίροντας τους διοργανωτές και τονίζοντας τη σημαντικότητά της για τον Τουρισμό της Λέσβου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την κα Μανώλα για την πρόσκληση και τη δυνατότητα προβολής των Αλυκών του τόπου μας, συγχαίροντας την ίδια καθώς και την οργανωτική επιτροπή για την επιτυχημένη διοργάνωση.

 Θερμές ευχαριστίες στην κα Ευστρατία Καραγεώργη, μέλος του Συλλόγου μας, που συνέβαλε τα μέγιστα στη διοργάνωση της Ημερίδας. Θερμά Συγχαρητήρια και για τη συγκινητική απαγγελία του ποιήματός της με τίτλο «Πολιχνίτος – Ένα βιωματικό ταξίδι», που μάγεψε και καθήλωσε το κοινό.

 

δσ

                                                                        Η κα Ευστρατία Καραγεώργη

Τέλος, η Πρόεδρος κα Ζάχου ευχαριστεί από καρδιάς τους συγχωριανούς μας κ. Σεβαστό Μοιρασγεντή και κ. Στρατή Πάντα για την εγκάρδια και ευγενική παραχώρηση υλικού για την εισήγησή της, σχετικά με την Αλυκή του Πολιχνίτου. Ο κ. Μοιρασγεντής μέσα από το βιβλίο του « Όψεις από την οικονομική και κοινωνική ζωή του Πολιχνίτου»( Σ. Μοιρασγεντή και Κ. Κουκούλα) και ο κ. Πάντας από κείμενά του που έχουν δημοσιευθεί στον «Πολιχνιάτικο Λόγο» ( Αναδημοσίευση από τον «Αντίλαλο της Βρίσας»).

 

 

δσ

 

δσ

                                                                            Η Καθηγήτρια κα Μαρία Μανώλα

 

δσ

                                                 Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου

 

δσ

 

δσ

 

δσ

 

δσ

 

δσ